Nederland wordt steeds drukker bevolkt, dat is duidelijk te zien aan het groeiende aantal mensen in steden als Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en alles daartussen. Hierdoor zijn er ook steeds meer huizen nodig, waardoor het oppervlak waar niet gebouwd wordt alleen maar afneemt. Hierdoor, en niet alleen hierdoor, want tuinen in de stad zijn per definitie niet groot, zal het tuinoppervlak per tuin eerder afnemen dan toenemen.
Typisch stadstuinen
Een stadstuin vertoont vaak een aantal typische kenmerken die je in grotere tuinen over het algemeen minder ziet. Voor de volledigheid van dit artikel nemen we er een aantal met je door:
- Beperkte ruimte: Zoals zojuist besproken, hebben stadstuinen over het algemeen een beperkt aantal vierkante meters.
- Verticaal tuinieren: Mensen willen groen in de tuin. Het geeft rust, ziet er mooi uit, neemt wat er op, geeft zuurstof en doet iets met de hitte in de steeds warmer wordende zomers. Aangezien er horizontaal geen tot weinig plek is, kiezen veel grondbezitters in de stad voor verticaal tuinieren. Dat wil zeggen, planten, bloemen en bomen tegen een wand laten groeien.
- Geen achterom: Is lang niet altijd zo. Maar er zijn veel stadstuinen waar geen achterom is. Dat wil zeggen dat je alleen via het huis de tuin in kunt. Er is geen schuttingdeur achter of voor in de tuin.
Zwembad in een stadstuin
Minder gebruikelijk in een stadstuin is een ingegraven zwembad, maar we zien dit fenomeen steeds vaker opkomen. Bij Urban Plunge Pools merken we deze trend sterk op. De vraag naar een klein zwembad in een kleine stadstuin neemt aanzienlijk toe. Dit is ook begrijpelijk, gezien de zomers die steeds warmer worden en het feit dat het met al het steen en beton van gebouwen en straten in de stad moeilijk afkoelt. Hoe heerlijk is het dan om een plunge pool te hebben, ook wel een mini-zwembad genoemd, waarin je lekker kunt zitten en afkoelen? Maar naast verkoeling bieden, kun je een plunge pool ook prima in de winter gebruiken. Door de toenemende mogelijkheden voor duurzame energie, zoals warmtepompen en dergelijke, wordt het warmhouden van een minipool ineens een stuk minder belastend voor het milieu en de portemonnee.
Is dat mogelijk in elke stadstuin?
In principe is het antwoord ja. Tenzij je een tuin hebt van slechts 1 bij 1 meter, zou ik afraden om daar een bad van dezelfde afmetingen in te plaatsen. Over het algemeen is ruimte echter niet het grootste obstakel. Dit betekent dat in elke stadstuin een mini zwembad kan worden geïnstalleerd. We moeten echter wel goed letten op het formaat. Er zijn namelijk veel verschillende afmetingen beschikbaar: 2 bij 2, 3 bij 3, 4 bij 4, en alles daartussenin. Hier moet kritisch naar worden gekeken, omdat je niet wilt dat het grootste deel van je tuin wordt ingenomen door een zwembad. Het is belangrijk dat je nog steeds door de tuin kunt bewegen, gezien je niet de hele dag in het bad ligt. Ook wil je niet bij elke stap het gevoel hebben dat je een nat pak haalt bij een misstap.
Hoe krijgen we het zwembad in mijn tuin?
Wat voor jou een onmogelijke opgave lijkt, is voor ons dagelijkse kost. We hebben namelijk al meerdere keren met dit bijltje gehakt. Geen uitdaging is voor ons te groot, want we hebben verschillende manieren om dit aan te pakken. Zoals we eerder al noemden bij de typische kenmerken van een stadstuin, is er niet altijd de mogelijkheid om het bad op een normale manier in de tuin te krijgen. Daarvoor is vaak slimme kracht nodig, waar we op voorbereid zijn. In 60% van de gevallen hijsen we het bad over de woning de tuin in. Feit is dat we altijd een manier vinden om van jouw tuin een droomtuin te maken met een bad.
Waarom een zwembad in een stadstuin?
- De waarde van je woning stijgt tussen de 7 en 12%.
- Je geeft de tuin direct een luxe uitstraling.
- Je kunt extra genieten van je vrijetijdsmomenten.
- Je verschaft jezelf de mogelijkheid om aan de warmte te ontsnappen.
- Je kunt ontsnappen aan de drukte van de stad.
Wat komt er allemaal bij kijken?
Ben je enthousiast geworden over het plaatsen van een zwembad in jouw stadstuin? Heb je nog enkele onbeantwoorde vragen voordat je de volgende stap wilt zetten? Laten we kort enkele veelgestelde vragen doornemen.